Mouna Laroussi "Schijtziek"

Vrijdag 17 januari 2020
20:15 uur

Midden op de vlakke vloer staat een ouderwets houten wc-huisje. Een hokje van een meter bij een meter, voorzien van een deur waaruit het traditionele wc-hartje is gezaagd. Met dit toneelbeeld maakt Mouna Laroussi meteen de rode draad in ‘Schijtziek’ duidelijk.

Mouna Laroussi is choreograaf, danseres, tekstschrijver, actrice, theaterproducent en de drijvende kracht achter de producties van de Stichting Mouna Mix. Ze is de dochter van een Nederlandse moeder en een Marokkaanse vader. Die biculturele achtergrond komt geregeld terug in haar werk. Mouna Laroussi is door een darmaandoening jarenlang letterlijk schijtziek geweest. Nu is zij klaar om weer deel te nemen aan de maatschappij. Maar wat is er in de tussentijd gebeurd?
In een voorstelling vol dans en zelfgeschreven teksten ontkent deze geestige comédienne niet langer alle bagger die de multiculturele samenleving heeft voortgebracht. Ze gaat geen taboe uit de weg. Met haar wc-huisje als uitvalsbasis belicht Mouna het multiculturele debat vanuit Marokkaans én Nederlands oogpunt.
Dansend, pratend, zingend en af en toe schreeuwend perst ze alle diarree er nu maar eens uit. IJzersterk is Laroussi wanneer ze in een razend tempo reeksen typetjes achter elkaar neerzet, allen voorzien van een eigen stemmetje, accent en pose. Ze beheerst elk accent van bekakt Nederlands tot Marokkaanse straattaal. En als tenslotte het leed geleden is en de strijd gestreden, komt er hopelijk ruimte voor een nieuwe, openhartiger omgang met elkaar.

Aanvang: 20.15 uur
Kaarten: € 19,-

 

 

Bestel kaarten! >>