Expositie "BEWEGING"

zondag 9 juni en maandag 10 juni van 11.00 uur tot 17.00 uur (toegang gratis)

Theater De Dillewijn neemt dit jaar deel aan de Kunstroute ‘s-Graveland. Jaarlijks brengt de Kunstroute tijdens het Pinksterweekend de kunstliefhebber op vele mooie locaties in het waterrijke gebied van Wijdemeren. Na de succesvolle edities “Blauw” en “Licht” is het thema dit jaar “Beweging”.

Wat is er te zien in De Dillewijn?
Wanneer we naar een digitaal scherm kijken, televisie, telefoon, tablet of reclamescherm in de openbare ruimte, is alle bewegende content grofweg in 2 categorieën in te delen. Dat wat gefilmd is en dat wat op een andere manier, anders dan met een lopende camera tot stand gebracht is. Deze tweede categorie noemen we animatie. Commercials, bewegende logo’s, games, cartoons, het is allemaal animatie en tegenwoordig overal om ons heen in grote mate aanwezig.
De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) heeft al meer dan 15 jaar een afdeling die zich uitsluitend richt op het maken van animatie. Zij maken al jaren de animaties voor de TV-quiz “2 voor 12”. Studenten leren op de HKU dat je beeld voor beeld een gestileerde representatie kan maken van een alternatieve werkelijkheid, die ons kan informeren, laten lachen, ontroeren of ons kan verbazen.
Tijdens de kunstroute in het Pinksterweekend laat de HKU verschillende soorten animatiefilms zien. Voorbeelden van de bekendste variant: de narratieve film, maar daarnaast ook meer poëtische en abstracte animaties, waarbij het meer om beleving en esthetische waarden gaat dan om het snappen van een plot.

VR Experience
Hoogtepunt van het weekend wordt de VR experience; u zet de VR-bril op en ondergaat een unieke geweldige beleving, een ‘virtuele dagdroom’. Wij kunnen hier niet te veel over kwijt want dit moet je echt meemaken.
‘Transition’ is een prijswinnende virtual reality beleving gemaakt door Mike von Rotz en Joost Jordens tijdens hun laatste jaar aan de HKU en gebaseerd op de muziek van Kettel & Secede – ‘Canned Forever’. Zij hebben hiermee internationale prijzen mee gewonnen, zoals de Reflet d’Or voor beste VR Work op het Internationaal Film Festival Geneve 2016, FUTURE SPACES Best VR Film op filmfestival Keulen en beste innovatieve afstudeerproject van de Universiteit van Utrecht.

Lezing
Op tweede pinksterdag geeft de bekende kunsthistoricus Aldwin Kroeze een lezing over ‘Kunst en Beweging’. Aanvang 15.00 uur en gratis toegang.

Expositie Joost Zwagerman en Tom Baetsen
De beelden van Joost Zwagerman en de foto’s van Tom Baetsen waren eerder te zien in De Dillewijn tijdens resp. de exposities ‘Blauw’ en ‘Licht’. Tijdens de Kunstroute ’s-Graveland op zondag 9 en maandag 10 juni tonen zij hun werk in het weiland op de splitsing van de Middenweg en de Herenweg. Vergeet vooral niet om hier even te stoppen op weg naar De Dillewijn.

Officiële opening
De officiële opening van de Kunstroute ’s Graveland vindt zaterdagavond plaats in de Dillewijn in aanwezigheid van de wethouder, de deelnemende kunstenaars en overige genodigden. De opening zal verzorgd worden door Erik Vos, 4e jaars student 3D computeranimatie aan de HKU. Once upon a Noise is een derdejaars project waarin hij bewegende geschilderde lagen/ texturen mixt met VJ software om zo caleidoscopische projecties te krijgen.
De audiovisuele show is ontstaan uit een samenwerking tussen drie vrienden. Alle drie hebben zij een gemixte culturele achtergrond. De vrienden zijn deze samenwerking aangegaan, omdat ze benieuwd waren wat er zou ontstaan als ze hun expertises zouden combineren. Wat voor creatie komt er uit deze mix van mixen?
Het resultaat is een performance die samenhang brengt tussen beeld en geluid. Een vervaagde werkelijkheid die voor ieder een subjectieve belevenis biedt in de vervorming van beeld en geluid. Erik Vos schildert ook en onderzoekt hij hoe je geschilderde texturen kunt gebruiken in 3D computer animatie.

Meer informatie over de kunstroute en deelnemende kunstenaars: http://www.kunstroutesgraveland.nl