TRY-OUT VAN DE VOORSTELLING ‘AS’

Woensdagavond 30 januari vond de eerste try-out plaats van de voorstellig ‘As’ van Helge Slikker. Hij staat op het podium samen met producer en muzikant Dave Menkehorst. De zaal zit vol; niet alleen met mensen uit Ankeveen en omgeving, maar vooral ook veel van daar buiten.

Het verhaal begint in het vliegtuig, wanneer Helge uit het raampje kijkt en IJsland nadert. Hij heeft er zin in. Niet in de drukke, toeristische dingen. Nee, hij hoopt los te komen van dingen als carrière en opgefoktheid. Hij is op zoek naar rust en echtheid. Helge besluit het eiland rond te reizen en begint in het Noorden. Hij vertelt over zijn reis, de mensen die hij ontmoet en over de mythes en sagen van IJsland. In eerste instantie blijft het luchtig met regelmatig een grapje tussendoor. Mooie meeslepende tonen klinken op keyboard met akkoorden op gitaar, terwijl beelden van IJsland voorbijkomen op het scherm. De liedjes zijn sferisch en in combinatie met zijn verhaal en de beelden neemt hij je mee in zijn wereld.
Naarmate de voorstelling vordert, wordt het verhaal spannender; de liedjes worden rauwer, de muziek opzwepender en de beelden sneller en indringender; hij is compleet alleen met de natuur en op zichzelf aangewezen. Fantasie en werkelijkheid beginnen door elkaar te lopen en hij begint tegen zichzelf te praten. Hij wordt met zichzelf confronteerd en gaat het ‘gevecht’ aan. Als hij geen kant meer op lijkt te kunnen, ontmoet hij een vrouw. Door haar wordt het hem duidelijk dat hij al die tijd zichzélf had gemist. Hij verliest haar uit het oog en probeert haar te vinden, maar ze is verdwenen. Ze blijkt zijn eigen creatie. Hier in de leegte van IJsland vindt hij zichzelf en zijn verbeelding terug. Aan het einde van de voorstelling bevindt Helge zich weer in het vliegtuig en ziet hij IJsland weer steeds kleiner worden. Op dat moment zíet hij het liedje voor zich (zo kan dat dus werken, dat je een liedje voor je ziet!), waarmee hij zijn verhaal eindigt.
Over de titel ‘As’ zegt Helge: ”Het verwijst naar rouw. Niet zozeer in de zin van rouwen over de dood, maar rouw over dingen die niet gegaan zijn zoals je dat wilde. En over afscheid nemen wanneer je moet luisteren naar jezelf, accepteren om het vervolgens los te kunnen laten. Het eindresultaat: as, dat wat overblijft na verbranding, is ook vruchtbaar.” Dit heeft Helge op een sublieme manier vormgegeven met zijn voorstelling!

Door: Astrid Korpershoek