Muzikaal feestje aan de keukentafel

Met zijn theaterconcert ‘Spijkers II’ nam kleinkunstenaar Joost Spijkers vrijdag 30 november het publiek in De Dillewijn mee naar een muzikaal feestje aan de keukentafel.

Blikjes bier, flessen sterke drank, chips en oude kaas. De gezellige en intieme sfeer van een vriendenclubje aan een keukentafel. Vrienden die elkaar verhalen vertellen, over het leven en de liefde. Soms sterk en groots, soms klein en bijna ontroerend. Soms met woorden, maar altijd met muziek. Gezongen gedichten op muziek. Dat gevoel blijft bij na het theaterconcert ‘Joost Spijkers II’.

Vlot en verrassend
Na de a capella start, alleen begeleid door het ritme van stampende voeten, slaande handen en tikken tegen een fles, sluiten steeds meer musici zich aan bij de zang van Joost Spijkers. Eerst Mick Paauwe op bas, gevolgd door Andreas Suntrop op gitaar, die met zacht tokkelend geluid de akoestiek van de theaterkerk vult. “Grote woorden in ons kleine huis” zingt Joost. Fragiel, wat ingetogen. Maar al snel slaat de sfeer compleet om als ook Arend Niks (drums) en Stan Mitrovic (klarinet en saxofoon) bijvallen. De vlotte en verrassende muzikale wendingen geven het programma kracht. Het ene moment waan je je op de Balkan, met Slavische, melancholische muziek. Dan klinkt er opeens een meeslepend tangoritme, de passie van de Latin stijl, vurig en fel. Maar ook de relaxte sfeer van swingende jazzmuziek komt voorbij, net als expressieve heavy metal en carnavalske feestnummers. Uitgelaten en uitbundig, energiek en virtuoos gespeeld, de lol van de band spat er vanaf. Ze bouwen een feestje op het podium en nodigen het publiek uit om mee te doen. ‘Vier het leven’ is de boodschap. Enthousiast gebracht door een geweldig goede band en prachtig gezongen door Joost Spijkers. Met krachtige uithalen, helder en puur vertelt hij zijn verhaal. Poëzie, met mooie zinnen als ‘Hier is geen adem, hier is geen tijd, hier geldt voor eeuwig de eeuwigheid’. En ook als je de buitenlandse teksten niet kunt verstaan, komt de betekenis over. Knap gedaan. Want dat is toch de kern van vriendschap. Elkaar zonder woorden begrijpen.

Door: Saskia Luijer